Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. Nederlandse huizenmarkt is manisch-depressief, mede door hoge hypotheken

De Nederlandse huizenmarkt heeft een groot probleem: als het goed gaat, knallen de prijzen van koopwoningen omhoog en stijgen de huren hard; en als het minder gaat, dondert alles ook flink omlaag, stelde president Klaas Knot van financiële toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) maandag in een toespraak.

Om de huizenmarkt stabieler te maken stelt Knot drie dingen voor: minder hoge hypotheken, meer ruimte voor huurwoningen in het middensegment (met huren van zo’n 1.000 euro per maand) én meer nieuwbouwwoningen.

2. Uitzender Randstad ziet tragere groei, maar trakteert beleggers op topdividend

De groeivertraging in landen als Frankrijk, Duitsland Italië en Spanje raakt uitzendconcern Randstad, zo bleek dinsdag bij de presentatie van de jaarcijfers over 2018. In het slotkwartaal van vorig jaar daalde de omzet per werkdag in een aantal Europese landen. Nederland was hierbij overigens een positieve uitzondering.

Voor beleggers heeft Randstad een mooie traktatie in petto: een recorddividend van 3,38 euro per aandeel. Hiervan betreft 1,11 euro een speciale winstuitkering. Afgezet tegen de openingskoers van het aandeel Randstad op dinsdag, levert het dividend een rendement van 7,5 procent op. Het aandeel Randstad noteerde 2,8 procent hoger op 44,85 euro.

3. Een nieuwe shutdown lijkt voorkomen: Trump krijgt geen muur, maar een hekwerk

Republikeinen en Democraten zijn het eens geworden over financiering van de grensbewaking. Daarmee lijkt een nieuwe ‘shutdown’ van de Amerikaanse overheid voorkomen.

Tenzij president Donald Trump nog een spaak in het wiel steekt. In het plan is bijna 1,4 miljard dollar gereserveerd voor de bouw van 88 kilometer aan hekwerk langs de Mexicaanse grens. Dat is niet de 5,7 miljard dollar die Trump eiste voor een grensmuur.

4. Catalaanse separatisten staan terecht voor het onwettige referendum

In Spanje begint dinsdag het ‘proces van de eeuw’ in het Hooggerechtshof. Twaalf Catalaanse separatistenleiders die betrokken waren bij de poging om Catalonië onafhankelijk te verklaren van Spanje, staan terecht.

Het draait om het referendum van oktober 2017, dat de federale regering als illegaal beschouwt. De opgekomen kiezers stemden voor onafhankelijkheid. De toenmalige premier Charles Puigdemont riep die daarna eenzijdig uit en zette Madrid voor het blok. Hij moest vluchten en verblijft momenteel in België. Spanje heeft sindsdien de internationale opsporingsverzoeken ingetrokken.

De separatisten kunnen tot wel 25 jaar in de cel belanden, als de rechter meegaat in de aanklacht van ‘rebellie’ en ‘hoogverraad’. Er staan honderden getuigen op de rol.

5. Staat wil na witwasaffaire ING een zwarte lijst voor schikkende bedrijven

De Nederlandse Staat wil de mogelijkheid hebben om geen zaken meer te doen met bedrijven die geschikt hebben met justitie na een wetsovertreding. Dat meldt het Financieele Dagblad op basis van ingewijden.

De ministeries van Economische Zaken en Financiën onderzoeken hoe ze ondernemingen die in de fout zijn gegaan, in de toekomst kunnen uitsluiten bij aanbestedingen door de overheid. De plannen zouden in een vergevorderd stadium zijn. Na de invoering kan de overheid extra eisen stellen aan bedrijven die geschikt hebben, zoals ING na de witwasaffaire die de bank een boete van 775 miljoen euro opleverde. De bank had jarenlang niet goed opgelet wat haar klanten precies uitvoerden.

6. Rabobank kreeg ook boete voor gebrekkige controle op criminele geldstromen

ING is niet de enige bank die de interne controles niet goed op orde had, meldt de Volkskrant dinsdag. De Nederlandsche Bank heeft namelijk nog een boete uitgedeeld voor gebrekkige controles op criminele geldstromen. Rabobank betaalde volgens de krant afgelopen september ruim 1 miljoen euro, nadat bleek dat er in dossiers over klanten belangrijke informatie ontbrak. De bank wist niet altijd hoe de eigendomsstructuur van een bedrijf eruitzag, en daarmee maakte het illegale activiteiten mogelijk.

7. IKEA komt eerder bezorgen, maar niet gratis

IKEA gooit het over een andere boeg. De meubelgigant gaat de komende drie jaar inzetten op stadswinkels, bezorging en investeren in de winkels in de periferie. Dat zegt CEO Jesper Brodin in de Belgische zakenkrant De Tijd. Hiermee speelt IKEA in op de dalende winst en lagere bezoekersaantallen op de website.

Bovendien is de tijdsgeest veranderd. Zonder auto naar IKEA is geen goed idee, maar jongere generaties hebben minder met autobezit. Klanten hoeven echter geen gratis thuisbezorging te verwachten. “Gratis leveringen bestaan niet. Niemand brengt spullen écht gratis naar je thuis”, zegt Brodin. IKEA rekent ’transparant’ een toeslag.

8. Elon Musk denkt dat verhuizen naar Mars voor iedereen haalbaar is

Elon Musk is ervan overtuigd dat het in de toekomst voor vrijwel iedereen mogelijk moet zijn om naar Mars te verhuizen. “Ik denk dat het op een dag minder dan 500 duizend dollar, en misschien zelfs minder dan 100 duizend dollar kost om naar Mars te verhuizen”, schreef hij zondag op Twitter. “Dat is voor mensen die in een geavanceerde economie leven te betalen als ze hun huis op aarde verkopen.”

Musk wil de drempel om te verhuizen naar de rode planeet zo laag mogelijk maken: als mensen het toch niet naar hun zin hebben op Mars, is een kaartje terug naar aarde gratis.


 

Nieuws inhalen? Lees dan de belangrijkste punten van gisteren terug.

 

Dit zijn de best gelezen verhalen op Business Insider van maandag: